Τουριστικός Οδηγός

Αξιοθέατα & Μνημεία

πίσω στην κατηγορία

Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής

Αξιοθέατα & Μνημεία

Το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Λιβαδιών και εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο 2016, με σκοπό τη διαφύλαξη της μνήμης των ανθρώπων της κοινότητας που αφορά τη χρήση και επεξεργασία του καλαμιού.

Το 2015 η τέχνη της καλαθοπλεκτικής και της ψαθοπλεκτικής καταγράφηκε και συμπεριλήφθηκε, στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ώς παραδοσιακή τέχνη των Λιβαδιών. Σκοπός της δημιουργίας του Μουσείου, ήταν η ανάδειξη τοπικού προϊόντος των Λιβαδιών καθώς και η προστασία της τέχνης της καλαθοπλεκτικής και της ψαθοπλεκτικής.

Το εσωτερικό του Μουσείου είναι κατασκευασμένο απο καλάμια που φυτρώνουν στα Λιβάδια, ξακουστά για τους τεχνίτες καλαθοπλεκτικής και ψαθοπλεκτικής τους τελευταίους αιώνες.

Τα εκθέματα είναι τοποθετημένα σε “Παράθυρα Μνήμης” που ανοίγουν στον κόσμο της τέχνης και της χρήσης του καλαμιού. Η μοντέρνα απόδοση των παραδοσιακών τεχνικών κατασκευής στον χώρο και η νέα εκθεσιακή αντιμετώπιση προκαλούν το ενδιαφέρον του κάθε επισκέπτη και του διεγείρουν όλες τις αισθήσεις. Τα καλαμουργικά εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν, καλάθια διαφόρων χρήσεων και τεχνικών κατασκευής, καλαμωτή, ψαθαρκά, μουσικά όργανα, εργαλεία επεξεργασίας του καλαμιού, ιστορικο-φωτογραφικό υλικό και μικρού μήκους ταινίες που αποτυπώνουν την ανθρώπινη παρέμβαση στο καλάμι και τις τεχνικές δημιουργίας των προϊόντων.

Το μουσείο περιλαμβάνει: Εκπαιδευτικό κέντρο, πωλητήριο και χώρο στάθμευσης.

Ραντεβού για επίδειξη κατασκευής απο καλαθοπλέκτες στο τηλέφωνο +357 24633388 (ώρες γραφείου).

Μέρες και ώρες λειτουργίας

Τετάρτη: 09:00-13:00 & 16:00-18:00
Παρασκευή: 09:00-13:00 
Σάββατο: 09:00-13:00

Το μουσείο είναι κατάλληλο για ΑΜΕΑ.

Χρηματοδότηση Μουσείου: Δήμος Λιβαδιών

Επιμελητής Μουσείου: Ιωσήφ Χατζήκυριακος

Αρχιτέκτονας Μουσείου: Ελεονώρα Αντωνιάδου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Ανδρέας Πέτρου

Φωτογραφίες: Ισμήνη Χαχολιάδου

Επιμέλεια κατασκευών: Γιώργος και Λάκης Κάπελλου

Κατασκευές από καλάμι: Περικλής και Χρυστούλλα Μιχαήλ, Ειρήνη Νίκου Παντελή,

Μαρία Λ.Νεοκλέους, Σταυρούλλα Δημητρίου

Φωτογραφίες

Videos

Χάρτης